tiistai 8. lokakuuta 2013

Suunnittelu: Origamiperinteinen masu-laatikko

Kirsikkapuu-tapetista taiteltu laatikko on oma malli
Suunnittelun aloitin miettimällä tuotteita ja niiden rakenteita. Mietin, millaisia säilytykseen liittyviä tuotteita itse haluaisin ja tarvitsisin. Halusin niiden olevan käytännöllisiä, ihan jokapäiväiseen säilytyksen tarpeisiin vastaavia, mutta silti visuaalisesti näyttäviä ja uniikkeja.


Ensimmäisenä lähdin suunnittelemaan sisustuskoria. Yleisesti ottaen kyseessä ei ollut mitenkään omaperäinen tuote, mutta halusin ottaa haasteen vastaan  ja etsiä omalle versiolle jonkin muista sisustuskoreista poikkeavan piirteen. Opettajien ehdotuksena oli kehitellä tuotteen rakennetta niin, että ompelu jäisi mahdollisimman vähäiseksi. Suunnittelin korin kutomista ontelona, jolloin siihen ei tarvitsisi ommella muuta kuin pohja.

Se ajatus jäi kuitenkin taustalle, kun aloin käsissäni pyöritellä papereita. Viikonlopun ajan päässäni hautui ajatus origameista. Seuraava kouluviikko kuluikin täysin niiden maailmassa. Aloitin etsimällä mieleisiä malleja kirjaston kirjoista ja Internetistä. Mielenkiintoisimmat mallit taittelin laatikoiksi. Kun malleja alkoi olla useampi, uskaltauduin kokeilemaan niitä kankaille. Kankaiden taitoksiin käytin silitysrautaa, ja taittelu onnistuikin hyvin. Osaan malleista jouduin käyttämään kiinnitysapuna nuppineuloja. Vaikka osa laatikoista oli kankailla tehtynä mielenkiintoisia ja lupaavia, aiheuttivat ne paljon lisäkysymyksiä. Miten ne pysyvät paikoillaan? Tarvitsevatko ne ompeleita? Millainen materiaali sopisi parhaiten tuollaiseen silitettävään ja taitettavaan koriin? Yhtä, selkeää vastausta ei ollut tarjolla, vaan jokainen mahdollinen vastaus toi eteen lisää kysymyksiä. Tämä oli sitä tuotekehittelyä.
Sen olen tässä suunnittelun lomassa huomannut, että ajatustyö ja tuotteiden kehittely vievät aikaa, eikä ideoita voi pakottaa. Välillä ajatukset menevät niin solmuun, että ainoa vaihtoehto on ottaa tuotteeseen hieman etäisyyttä. Opettaja suositteli, että jätän origamit joksikin aikaa hautumaan ja siirryn tuoteperheen muihin tuotteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti