torstai 24. lokakuuta 2013

Koeloimi

loimen pituus 4,1 m, lankaluku 560, materiaali: kerrattua pellavaa tex 105x2


Muistilaput kudelangoista: aivina 4, rohdin 6 ja 8

yläkangas

alakangas

valkoista pellavaa, juuttia ja sisalia, musta paksu kude on kookoslankaaKoeloimen suunnittelussa aloitin sidoksen valinnalla. Tiesin, että tulen kutomaan kankaan ontelona. Sen mukaan olin taskusäilytintä suunnitellut ja sillä sidoksella saisin aikaan tarvittavat taskut. Ontelossa kudotaan kahta kangasta päällekkäin ja ne sitoutuvat toisiinsa vain reunoista.

Olin aiemmin vannonut, että en opinnäytteessäni paina kankaalle mitään. Pidin sitä liian suurena riskinä ja pelkäsin pilaavani työn. Koska halusin taskusäilyttimen taskuihin tuoda geometrisuutta, oli aikomuksena tuoda siihen sitä sidoksen kautta. Vaihtoehtoina oli mm. katko- ja murtotoimikas. Kaksinkertaisissa kankaissa tulee kuitenkin ottaa suunnittelussa huomioon varsimäärä, joka oli paisumassa liian suureksi. Lopulta huomasin tekeväni paljon kompromisseja vain siksi, koska en uskalla kokeilla kankaanpainantaa.
Huomasin lipuvani kauemmas unelmieni opinnäytteestä ja siinä vaiheessa ainoa vaihtoehto oli hypätä pois omalta mukavuusalueelta.

Päätettyäni liittää työhön kankaanpainannan, sain valittua sidokseksi palttinan. Vaikka kyseessä on yksinkertainen sidos, voi siitä yhdessä erilaisten materiaalien ja kankaanpainannan myötä tulla näyttävä.

Opettajan mielestä kokeilua tuli kutoa reilusti, jotta saisin taiteltua ja kokeiltua siitä erilaisia tuotteita. Loimen pituudeksi tuli 4,1 metriä. Kankaan leveys, 31 cm,  määräytyi alkuperäisen, lehtitelineeksi suunnitellun taskusäilyttimen mukaan. Loimen tiheyttä miettiessä tarkoituksena oli saada jämäkkää kangasta,joka ei saanut olla liian tiheä, että voin kokeilla loimeen paksumpiakin materiaaleja. Yhden kankaan tiheydeksi tuli 9, yhteensä ala- ja yläkankaalle se tarkoitti tiheyttä 18. Lankaluvuksi tuli 560. Loimen materiaaliksi valikoitui kerrattu pellava, joka oli luontainen valinta, kun halusin kankaasta jäykkää ja joustamatonta. Pellava on myös kaunis, kestävä ja laadukas materiaali.
 
Kokeilun alkuun kudoin erilaisia materiaaleja; pellavaa, juuttia, sisalia ja hieman erikoisempaa materiaalia, kookoslankaa. Pidemmän pätkän kudoin ohuella juuttilangalla. Kangas tuntui sillä kudottuna melko jämäkältä, kuten halusin. Se toi yksinkertaisen palttinasidoksen pintaan vaihtelua ja teki kankaasta mielenkiintoisemman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti