tiistai 10. joulukuuta 2013

Tuoteperhe

Kuvassa tuotteet ovat prässäystä vaille valmiit

Kaikki tuotteet ovat valmiita ja on aika katsoa kuluneeseen syksyyn ja arvioida opinnäytettä.

Tiesin hyvissä ajoin, että opinnäytteeseen kuuluu itsearviointi. Minulle se tuntuu aina vaikealta, vaikka nykyään sitä harjoitellaan opinnoissa melko paljon. Osaan olla hyvin kriittinen itseäni kohtaan. Ainakin näin ison työn jälkeen itsearviointi on hyvä keino palata työn eri osa-alueisiin ja miettiä miten työvaiheet sujuivat.

Opinnäytteen alku tuntui jähmeältä, kun tuotteet ja ideat eivät loksahtaneet saman tien paikoilleen. Minulla oli pelko siitä, että tuotekehittely vie liikaa aikaa, enkä saa valmistettua konkreettisia tuotteita määräaikaan mennessä. Meni jonkin aikaa ennen kuin huomasin, että tuotekehittely vaati aikaa, hengähdystaukoja, perääntymistä ja palaamista. Kun pääsin siitä jyvälle ja hyväksyin sen, että kehittely ja suunnittelu vievät ison osan projektiin kuuluvasta ajasta, aloin nauttia kaikesta opinnäytteeseen liittyvästä. Huomasin moneen otteeseen sen, että mistään yksityiskohdista tai ennakkoluuloista ei saanut itsepäisesti pitää kiinni. Mikään tuote ei ollut heti valmis, vaan ne saattoivat muuttua viime metreillä radikaalisti. Työssä tarvitsin luottoa omiin taitoihin ja rohkeutta käyttää tekniikoita, joita en luokittele vahvuuksiini, kuten kankaanpainanta. Jähmeästä alusta huolimatta pysyin aikataulussa. Ohjausta tarvitsin tuotekehittelyn parissa, tuotteiden valmistaminen sujui melko itsenäisesti.

Tuotekehittelyssä suuressa osassa oli kokeilu. Origameja harjoittelin paperille ja kankaalle. Ne olivat ensimmäisiä luonnoksiani. Taskusäilyttimet kehittyivät kangasta ommellen ja taitellen. Koeloimeen kudoin paljon kangasta, jotta voisin kokeilemalla hakea tuotteiden muotoja ja kokoja. Koin nämä suunnittelutavat parhaiksi ja tuottavimmiksi tämän työn kohdalla.

Onnistuin mielestäni kehittelemään mielenkiintoisia tuotteita, jotka eivät ole niitä tavanomaisimpia kangaspuissa kudottavia tuotteita. Olen tyytyväinen tuotteiden ulkoasuun. Tuoteperheestä tuli juuri sen henkinen, mitä lähdin alussakin  hakemaan. Kankaanpainanta oli minulle haastavin osuus koko työssä ja olen iloinen siitä, että se sujui hyvin. Onnistumista edesauttoi runsas määrä kokeiluja.

Tiedonhakua tein tuotekehittelyn aikana. Lähteinä minulla olivat pääasiassa Internet ja sisustuslehdet. Suoraa vastausta en lähteistä hakenut, vaan etsin inspiraatioita tuotteiden suunnitteluun. Siinä vaiheessa kun aivot eivät tahtoneet enää kehitellä, olivat sisustuslehtien kauniit kodit hyviä inspiraation lähteitä. Painokuvion suunnittelussa geometrisiin kuvioihin hain ideoita atsteekkien kulttuurista. Lähteenä käytin Internetiä.

Työn kudonta sujui ongelmitta. Löysin melko nopeasti materiaalit, joita tuotteisiin halusin. Kankaasta tuli sellaista, jota tuotteisiin tarvitsin. Se oli koreihin ja taskujen taitteluun tarpeeksi jämäkkää, mutta pellava ja juutti materiaaleina toi sen ulkonäköön pehmeyttä.
Tuotteiden ompelu oli haastavampaa, ja vaati enemmän pohdintaa ja kokeilua. Käsin ompelu vei aikaa, mutta lopputulosta ajatellen se oli kannattavaa. Tuotteista tuli sellaisia kuin odotin ja ne ovat käyttökelpoisia.

Jos jokin opinnäytteessä oli yhtä aikaa helppoa ja vaikeaa, niin se oli raportin kirjoittaminen. Ensimmäistä kertaa mahdollisuutena oli tehdä raportti blogin muodossa. Valitsin blogin, koska sen kirjoittaminen oli minulle tuttua. Helppoa oli kirjoittaa päivityksiä sitä mukaa, kun työ eteni. Vaikeaa oli tietää, kuinka laajasti ja virallisessa muodossa tuli kirjoittaa, kun aiempia opinnäyteblogeja ei tekstiilialalta ole. Olen kuitenkin tyytyväinen valintaani, sillä raportista tuli minun näköinen. Siinä on paljon kuvia työvaiheista ja olen pyrkinyt perustelemaan tekemiäni valintoja. Halusin samalla tuoda oman työni Internetiin muiden kankaankudonnasta kiinnostuneiden löydettäväksi, koska suomalaisia kudontablogeja ei liikaa ole.

Valmiiden töiden osalta tuotekehittely ei ole vielä ohi. Koen, että nyt on saavutettu yksi etappi. Olen saanut aikaan valmiit tuotteet, joissa on paljon potentiaalia. Maalina lopulta on kuitenkin se, että tuotteeni olisivat kuluttajien käsissä ja kodeissa. Edessä on lisää kehittelyä ja pohdintaa, mutta se onkin sitten oma tarinansa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti